Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Skinhead történelem!

Skinhead magyarul bőrfejű!Egy társadalmi szubkultúrához tartozó személy. Gyökerei a munkásosztályhoz, a szegényebb néprétegekhez csatolják. A skinheadek az 50-es-60-as évek két fő szubkultúrájából alakultak ki.Ez a két szubkultúra a "mod" és a "rudeboy" volt. A "modok" brit munkásosztály fiataljai voltak. Ők akkoriban a legújabb zenének számító reggae-t és ska-t hallgatták. Az öltözködésük a későbbi skinheadekéhez hasonló volt.Ami még elengedhetetlen kellék volt, az a robogó, minden fiatal ezzel járt. Fehér bőrű fiatalok voltak, akik bár a munkásosztályból kerültek ki, az utcán elegánsan, s a legújabb divat szerint öltözködtek.

(Rudeboy)

"Rudeboy"-oknak a gengszter típusú jamaikai fiatalokat hívták. Bennük nagyon erős volt az összetartás és nem kímélték azt, aki útjukba állt. A 60-as években sok jamaicai emigrált Britanniába, így találkozott a két szubkultúra egymással.Ebből a két csoportból születtek az első skinheadek 1969 táján. Hajukat rövidre vágták, mivel gyakoriak voltak az utcai verekedések és ez a hajviselet volt a legkényelmesebb. Kedvencük volt a reggae, a futball és persze a munkásosztályhoz mindig hűek maradtak.A bőrfejűek politikai nézetei széles skálán mozognak a szélsőjobboldali neonáciktól egészen a szélsőbaloldali anarchistákig. Az első nem rasszista szervezet 1986-ban alakult az USA-ban, terjesztve azt, hogy az első skinheadek nem voltak rasszisták. Őket nevezzük SHARP-oknak (Skinheads Against Racial Prejudice: Skinheadek a rasszista előítéletek ellen). Vannak köztük apolitikusak is, akik a bőrfejűséget nem kapcsolják politikai ideológiához. A későbbiekben a rasszista bőrfejűeket a SHARP-ok boneheadeknek (csontfejűeknek) nevezték el, mivel szerintük az igazi skinheadek nem rasszisták.

Zene.

 A hagyományos skinhead zene a ska és a reggae.olyan előadókhoz,mint Desmond Dekker, Laurel Aitken, Symarip vagy Joe the Boss. Szintén megjelent körükben a soul és a rocksteady irányzat.

A punk első hulláma hatott a skinheadekre. A korai punk zenék nagyon népszerűek voltak a skinheadek között is. Hamarosan a streetpunk szerves része lett kultúrájuknak. Ez a stílus az Oi! nevet kapta, legnépszerűbb bandák a Cockney Rejects (Oi!Oi!Oi! című albumukon található hasonló nevű számuk adta a nevet), Cock Sparrer, Business, Angelic Upstarts, Gonads, Last Resort, Condemned 84, melyek ma is koncerteznek szerte a világon. Az Oi! sosem volt politizáló zene, de sokan voltak, akik eszközként használták saját politikai nézeteik terjesztésére. Az USA-ban a 80-as években alakult ki a New York Hardcore irányzat, s az ottani színtér abban az időben ezt hallgatta.

 Hagyományos stílus és ruházat

Férfiak:A kezdeti időkben nem borotválták, pár mm-es hajat hordtak, pajesszal. Sok tradícionális skinhead ma is ezt viseli, a legtöbbjük azonban kopasz.

Nők:Hátul rövidebb, elöl a homlokig ér. A pajesz hosszabbra hagyva.

 Felsőruházat

 Elegáns ing vagy galléros póló, V-alakú pulóver, gyakran mellény.

Férfiak: Kedvelt márkák a Ben Sherman, Fred Perry, Lonsdale, Burlington, Ralph Lauren, Merc, Jaytex, Henri Lloyd, Timberland, Brutus, Burberry.

Nők: Ugyanúgy, mint a férfiaknál.

 Kabát

Harrington, MA1-s bomberdzseki, farmerkabát, hosszabb kabátok (crombie-k). Márkák: Alpha, Knightsbridge, Levis, Lonsdale stb.

 Farmer

 Férfiak: Általában Sta Press, egyenes szárú Levi´s vagy Wrangler  farmernadrág, fehér színben is, a Mechanikus Narancs alapján. Inkább boneheadek köreiben népszerűek a katonai nadrágok és terepszínű álcanadrágok több változata.

Nők: Hasonló a férfiakhoz; harisnya, később miniszoknya. Zöld katonai nadrág, természetesen a bakancsba betűrve. Csőszárú farmer, felhajtva.

 Cipő

Fekete bakancs.

Férfiak: Eredetileg katona- vagy acélbetétes munkásbakancs, később Martens bakancs, főleg (cseresznye)piros és fekete színben, acélbetéttel, amit nem ritkán fegyverként is alkalmaznak. Tradicionális skinheadek ritkán hordják az acélbetétest. Ők esküsznek a klasszikus 1460-ra. A bakancs a szubkultúra munkás jellegére utal, tetoválásként és más ábrázolásokon is gyakran feltűnik. Esetenként használnak Loafer cipőket, ha a helyzet úgy kivánja pl: Ska clubokban, vagy ahol elegánsan kell megjelenni.

Nők: Martens bakancs, Loafer cipő.

 Tetoválások

 Skinhead, hooligan, working class, 1969, A.C.A.B feliratok, skinhead lány ábrázolások, bakancsrajzok, keresztbe tett kalapácsok, zenekarok logói, nemzeti és lokálpatrióta zászlók, futballcsapatok címerei, trojan logó,pókháló, matrózcsillag stb.

 Stílusirányzatok

 Tradicionális skinheadek: Az igazi gyökerekhez kötődnek, a 69-es generációhoz. Értékeik: munkásosztály, összetartás, elegancia, sör, reggae.

Trojan skin: tradicionális, ska-reggae zenét hallgató skinhead, nevük a Trojan Records angol kiadó, vagy a Trojan Scooter Club angol scooter/robogó klub nevéből.

Hardcore punk skinheadek: Többféle politikai nézethez kötődő USA-beli irányzat, amely az 1980-as évektől bontakozott ki. Ízlésében erősen elkülönül a többi csoporttól.A Warzone, Agnostic Front, Cro-Mags, Murphys Law, Lifes Blood nevű NYHC. A  (New York Hardcore) bandák tagjai is hardcore skinek voltak.

Oi-skin: Oi! zenét kedvelő skin.

Clockwork-skin: Más néven drúg (droogie), öltözetüket és viselkedésüket az 1971-es Mechanikus Narancs  c. filmből vették.

Bootboy,Herbert,Smoothie,Suedehead